Nieuws
Subsidie voor Weefkring Nijmegen
Nijmegen, november 2023.
Het Fonds Cultuurparticipatie Erfgoed Maken heeft aan de Weefkring Nijmegen een subsidie toegekend voor de aanschaf van een aantal weefgetouwen om het ambacht weven te promoten.
Artikel in het tijdschrift Weven
Staalkaart van een weefkring
Project ‘Laag over laag’ verbindt weefsters van weefkring Nijmegen
Gepubliceerd in WEVEN – Jaargang 32 – nummer 4 – oktober 2021.
Door Mirjam Verheijen.
OPEN DAG in De Spoel
Laat je inspireren, verwonderen en verrassen tijdens bezoek. Weef centrum de Grote Spoel, Groesbeeksedwarsweg 188, 6521DS Nijmegen.
9 oktober 2021 van 10.00 tot 17.00 uur.
WEEFNETWERK organiseert van 6 t/m 10 oktober een grootse Weefontmoeting.
Op zo’n 100 locaties verspreid over Nederland vinden weef(gerelateerde) activiteiten plaats waarbij de veelzijdigheid en mogelijkheden van weven zo divers mogelijk te zien zal zijn. Denk aan: kleur-ontwerpen-doen-zien-ervaren. Aan deze ontmoeting doen mee: professionals, hobbyisten, weefkringen, opleidingen, musea, etc.
Gedurende deze dagen zijn workshops en lezingen te volgen, tentoonstellingen en exposities te bezichtigen, loop je binnen bij opleidingen voor informatie, demonstraties of om gewoon zelf een stukje te weven en staat de deur van vele ateliers open.
Wil je deelnemen met een activiteit, neem dan contact op met communicatiepr@weefnetwerk.nl
Expositie Annelies van Tetering en Han Vermeulen
11 & 12 september 2021 van 11.00 tot 17.00 uur
Ceramics and Glaze
Handmade Ceramics & Gallery
Heul 7, Hoeven
www.ceramics-glaze.com
Interview Anneke Kersten
De Wijkkrant – 25 april 2021
“Weven is voor mij geen hobby, ik ben er fulltime mee bezig”
In een van de oudste huizen aan de Ubbergseveldweg woont al dertig jaar weefkunstenaar Anneke Kersten. Overal hangen prachtige weefsels aan de muur. Haar eigen werk. Textielkunst is een ondergeschoven kindje in de kunstwereld, stelt Anneke. Artikelen over schilderijenexposities en beeldhouwwerken in de wijk zijn schering en inslag. De textielkunst komt er maar bekaaid vanaf. Anneke heeft heel wat exposities op haar naam staan, maar stond nooit in de Wijkkrant. Een interview is op z’n plaats. Omdat Anneke al veertig jaar in Oost woont en werkt en FAN is en omdat ze zich met hart en ziel voor de weefkunst inzet. “Weven is voor mij geen hobby, ik ben er fulltime mee bezig”.
Een boom opzetten is veel werk
Het is een zonnige, maar kille dag in april. De perenbomen en appelbomen in haar tuin, haar ‘dries’, zijn net in bloei gesprongen, maar het is nog te koud om buiten te zitten.
“Ik werk thuis”, vertelt Kersten, “in de achterkamer staan twee weefgetouwen, in de voorkamer een derde en boven heb ik mijn weefkamer, daar staan er nog twee. Ik ben altijd op meerdere getouwen tegelijk bezig.” Anneke haalt haar inspiratie uit haar eigen ervaringen. “Ik ben op veel plaatsen in de wereld geweest. Mexico, IJsland, Death Valley in de VS, elk gebied heeft zijn eigen kleuren en eigen sferen….
Interview Marjo Cousijn Vercruijsse
De Cirkel – Vereniging van Senioren Beuningen – april 2021
“Weven, een hobby voor het leven!“
Op verzoek van Harrie Wattenberg schrijf ik hier een stukje over mijn hobby, handweven op een schachtengetouw.
Rond mijn 10e jaar kreeg ik met Sinterklaas een heel klein getouwtje. Ik was altijd al aan het knutselen, breien, punniken en ik mocht achter de trapnaaimachine van mijn moeder.
Rond 1983 kwam ik via een vriendin in aanraking met een weeflerares, ik ben daar meteen op cursus gegaan. Eerst een heel weekend en daarna een aantal jaren een avond per week , in Millingen. Het was zo leuk, dat ik meteen zelf mijn eerste getouw heb aangeschaft. Het was niet het laatste.
We hadden een vast groepje en leerden veel verschillende technieken. Het boeide me enorm en heeft me nooit meer losgelaten.
Een periode in mijn leven, toen ik het erg druk had met werk en mantelzorg, had het weefgetouw echter een redelijk slapend bestaan. Maar toen ik 12 jaar terug gestopt ben met werken ben ik een heel actieve weefster geworden. Ik ben weer cursussen gaan volgen en doe dat nog steeds regelmatig. Hoe meer je weeft, hoe meer je tegenkomt wat je nog niet weet. Het is een “leven lang leren” hobby. Als je dat wilt, tenminste.
Met het weven is het mogelijk je eigen textiel te ontwerpen en te maken. In het begin de patronen tekenen op ruitjespapier en met kleurpotloden. Tegenwoordig met een speciaal computerprogramma. Het materiaal uitzoeken. Afhankelijk van wat je gaat maken kun je weven met katoen, wol, zijde , viscose en allerlei nieuwe garens, zoals garen van zeewier en bamboe. Ook het zelf verven van garens kan onderdeel van de voorbereiding zijn.
De volgende stap is je getouw opzetten, dat is een precisiewerk, kost wat tijd, maar ik vind het ook leuk om te doen. En dan het eerste stukje weven is het leukste, kijken of het ook wordt wat je gedacht had. En dan, lekker ontspannen je weefsel af weven.
En wat maak ik dan. In principe kun je van alles maken van garen. Ik weef veel sjaals maar ook theedoeken, handdoeken, babydoeken, tassen, tafellakens, placemats en zelfs een keer 2 keer 12 meter gordijnstof.
Je kunt het weven zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Het is mogelijk om alleen met materialen en kleuren te spelen, maar ook ingewikkelde patronen te maken. Ook zijn er weefsters die vooral kunstzinnige objecten maken. Voor ieder wat wils.
Al 30 jaar ben ik lid van Weefkring Nijmegen. (www.weefkringnijmegen.nl) De laatste 12 jaar zit ik in het bestuur. Dit is een vereniging met ongeveer 45 leden, die allemaal het weven als hobby hebben. De Weefkring heeft een ruimte in Nijmegen die vol staat met weefgetouwen. Hier kunnen leden komen weven en hier worden onze maandelijkse bijeenkomsten gehouden. Sinds een aantal jaren geef ik ieder jaar een beginnerscursus bij de Weefkring.
Tijdens dit Coronajaar heb ik vaak gedacht “wat ben ik blij met mijn weefgetouwen en mijn hobby”.
Het verveelt nooit, hoe meer ik weef, hoe meer ideeën ik krijg. Het is oneindig en je blijft er bij leren. En… je hebt altijd een cadeautje voor iemand, de meeste mensen vinden het leuk om te krijgen.